Середньовічний Хотин

Спів псалмів підпорядковується цьому ж принципу. Вірші псалмів на івриті розділені на доповнюючі одна одну половинки, тому музика йде за цією граматичною конструкцією. Кожний вірш проспівується на основній декламаційній ноті, яка називається «тенором» (від латинського tenere, тобто тримати). Середина вірша відрізняється простим мелодичним відхиленням, що називається «медіантою» (що означає "середина дороги"), а кінець особливий деякою складнішою мелодичною фігурою, що називається «закінченням».


Середньовічний університет Університети виникають в Середньовіччі. Помилково стверджувати, що університет як форма навчального закладу існував раніше. Були чудові конфуціанські училища «школи напівкруглого басейну» ще в часи імперії Тан, з IX століття діяла вища школа Пандідактеріон в Константинополі, а школа Аль-Карауїн в Марокко діє з IX століття до наших днів, але все це по природі своїй не університети. Це абсолютно не применшує їх честі і слави, але університет — це дещо дуже конкретне.


Сутеніло. У дворику музею «Арсенал» юрмився натовп, який чекав на дещо нове, цікаве та інтригуюче — нічну екскурсію. Охочих узяти участь у екскурсії було значно більше, ніж сподівалися організатори. Люди прийшли парами, сім’ями, а то й цілими групами. Адже у Львові лише розпочинається «життя» незвичайних екскурсій, а нове завжди цікаве.


Уважно дослухаючись до екскурсовода, присутні могли пройтися історичними шляхами ХIV—XV століть, побачити унікальну колекцію рицарської зброї та обладунків майже з усього світу: стилети (Італія), мечі та кинджали (Монголія), рушниці, пістолети, револьвери, нагрудники, кольчуги, обладунки, арбалети, вогнепальну зброю (Китай), турецькі ятагани та чекани, а також багато екземплярів зброї та обладунків польського, японського, боснійського, малоазійського та інших військ. Також на нічній екскурсії представили картину «Грюнвальдська битва», яку після піврічної реставрації відкрили для огляду. Свого часу вона була вагомим експонатом під час виставок у Польщі та Литві.


Ціннісно-ментальна революція породить нову українську культуру та стрімкий розвиток людського капіталу.


Фото з фестивалю
FAQ